Algemene informatie

Parachutespringen bij Paracentrum Texel

 • Spring seizoen:

  Dagelijks: April t/m Oktober
  Zaterdagen: November t/m Maart

 • Afspring hoogten tandemsprong:

  Low: 7.000 ft. / 2134 meter
  Standaard: 9.000 ft. / 2750 meter
  Extreme: 13.000 ft. / 3950 meter

Bijna iedereen heeft wel eens van Paracentrum Texel gehoord. Al sinds 1969 kun je op Texel leren parachutespringen of je eerste Tandem parachutesprong maken.

Dit paracentrum is erg groot en is wereldwijd bekend. Onder andere vanwege het unieke uitzicht boven Texel en om de professionele organisatie.

Op Texel worden ook veel opleidingen gegeven voor leerlingen. Dit zijn Staticline opleidingen of A.F.F. (accelerated free fall) opleidingen, of een combinatie van de twee.

Ook voor toeschouwers die niet mee de lucht in willen is er op deze Dropzone veel te beleven: er is een restaurant met een groot terras, een groot springkussen, een museum en een rondvluchten bedrijf (Tessel Air).

Deze dropzone is gelegen op het eiland Texel wat voor- en nadelen met zich meebrengt. Om de locatie te bereiken zul je een overtocht moeten maken met de TESO boot. Al is het voor sommigen een hele reis; op Texel is zoveel te beleven naast het springen dat de reis voor de meeste mensen de moeite meer dan waard is.

Bijzonderheden Paracentrum Texel

Grote vliegtuigen

Op Texel wordt gevlogen met grote vliegtuigen waar tot 18 springers tegelijk mee omhoog genomen kunnen worden. Deze vliegtuigen (Cessna 208) zijn bovendien ontzettend snel.

In een gemiddelde vlucht vliegen 5 tot 7 tandem-passagiers samen met hun tandem-instructeurs en camera-springers naar afspring hoogte.

De ideale Dropzone voor groepen dus.

Camera springers

Op Texel zijn de vliegtuigen groot genoeg om speciale camera-springers mee te nemen. Deze springers springen met de Tandem- passagier en instructeur mee en filmen en fotograferen de hele beleving, dus ook in vrije val.

Op de meeste Dropzones is er niet genoeg plaats in het vliegtuig voor deze camera-springers en filmen de tandem-instructeurs de sprong zelf met een camera die in een speciale handschoen is bevestigd.

Extra hoogte

Op Texel kunnen springers kiezen voor een tandem parachutesprong van 9.000 voet (circa 3 km) of voor een sprong van 13.000 voet (circa 4 km). Hoger zou alleen kunnen met speciale zuurstof voorzieningen.

Als een springer voor de hogere sprong hoogte kiest ervaart die een langere vrije val tijdens de sprong. In plaats van circa 30 seconden duurt de vrije val dan circa 60 seconden (!).

In Nederland kan alleen op Texel van 13.000 voet gesprongen worden.

Prijzen parachutespringen op Texel

SprongtypeHoogteOptiesWeekdagen prijsWeekeinde prijs
Standaard9.000 voet€ 199,-€ 209,-
Standaard9.000 voetFoto/ Video€ 304,-€ 314,-
Extreme13.000 voet€ 274,-€ 284,-
Extreme13.000 voetFoto/ Video€ 379,-€ 389,-

Het Paracentrum

Wie de moeite neemt om naar Texel te reizen wordt daar rijkelijk voor beloond. De organisatie is zeer professioneel; bijna alle staff is full-time parachutist in plaats van weekeind kracht en het springen boven het eiland geeft waarschijnlijk het mooiste uitzicht van alle dropzones in Nederland. De website heeft een goede uitleg over hoe naar het paracentrum te reizen.

Het paracentrum kan op een dag met goed weer (dus zonder pauzes om op beter weer te wachten) met gemak 150 tandem-sprongen uitvoeren. Daarnaast zijn er altijd veel sportspringers die op Texel hun hobby beoefenen.

Een groot voordeel van deze locatie is dat per vlucht meer dan 2 tandem parachutisten tegelijk in een vliegtuig passen. De vliegtuigen bieden plaats aan 15 tot 18 springers: dus maximaal 9 tandem parachutesprongen per vlucht.

De Tandem parachutesprong

De kwaliteit van een tandem parachutesprong ervaring is op deze Dropzone van de bovenste plank. Zo zijn de materialen ook hier perfect onderhouden (het centrum heeft eigen parachute technici in dienst), zijn de instructeurs (extreem) ervaren en wordt het veiligheidsprotocol scherp nageleefd.

Al 50 jaar gericht op kwaliteit en veiligheid.

Veel van de instructeurs hebben ruim meer dan 10.000 sprongen uitgevoerd. Op het centrum worden jaarlijks tussen de 6000 en 7500 tandem parachutesprongen gemaakt.

Beelden van een cameraspringer

Wie wil kan voor een optioneel mediapakket kiezen. Dan wordt de hele ervaring, van begin tot einde vastgelegd door een cameraman of –vrouw.

Deze cameraspringer springt mee en ligt in de vrije val voor de tandempassagier en -instructeur. Een heel bijzondere ervaring voor de springer die bovendien de mooiste beelden oplevert.

Na de sprong worden de video edits (één van de vrije val, één van de hele ervaring en één geoptimaliseerd voor sociale media) en alle foto’s gedeeld via internet. Elke springer ontvangt dan een link naar een persoonlijke download pagina én kan de beelden in een speciale app geleverd krijgen. In deze app (alleen voor iOS) kunnen de edits bewerkt worden en van eigen muziek worden voorzien.

Het mediapakket is een prijzige optie maar een absolute aanrader.

Overige factoren

De meeste mensen die een tandem parachutesprong maken nemen vrienden en/ of familie mee. Op en nabij deze dropzone is er voor wie op de grond blijft, of wie voor en na het springen nog meer leuke dingen wil doen, genoeg te beleven.

Texel is de ideale bestemming voor een dagje weg.

Op het vliegveld zelf is verder een museum, rondvlucht bedrijf (hoort bij het paracentrum) en een restaurant te vinden.

Omdat Texel betrekkelijk klein is alles dat het eiland te bieden heeft binnen 15 minuten rij afstand. Denk aan strand (paviljoens), go-karting, paardrijden, zwembaden, zeehonden tochten, restaurants, het bos, paintball en de vuurtoren.

Paracentrum Texel Reviews

van Google, Facebook en Tripadvisor